Sunday, 24 March 2013

A tribute to My Chemical Romance

Assalamualaikum.

Aku sedihh! ARGHH! *tendang kerusi, tolak buku atas meja, tapi megi kari yg tgh berasap tu aku alihkan dulu tepi2, nanti nak makan. (motip aku mengamuk??hahaha histeria sgt..) Ehemm, blog aku, biarlah nak over pun :P. Aku sedih bukan sebab putus cinta, kena marah oleh abah aku, bukan juga sebab tak sempat dapatkan bantal Doraemon KFC, tapi sebab aku dapat tau MCR dah dibubarkan. hukhuk sedihlaa..T_T.
Semalam, sedang aku seronok2 buat latihan Chemdraw sambil dgr Traxx fm, tiba2 aku hairan sebab lagu2 yang diputarkan rata2 lagu MCR. Takkan ada segmen khas Traxx fm yang mainkan lagu2 band setiap malam Ahad??? Pastu bila dj tu cakap, "this is tribute to My Chemical Romance cuz they just break up after been together for twelve years". Aku tercengang dengar, pastu aku jerit "NOOOOOOOOOOOOOOO!!" *ecehh bajet omputih letteww~ Yang aku hairan, tak de plak dia bgtau sebab2 diorang berpecah.....


Aku mmg peminat tegar MCR. Sejak form 2, aku jatuh hati kat band ni. Lagu2 diorang zaman skolah menengah dlu, aku hafal. Lagu2 diorang la yg menyatukan aku dan kwn2 baik aku time tu drp jd dekat, kpd rapat.hekhek.. Ayat xleh blah.. Kalau aku dengar je lagu diorang, mesti aku rasa bersemangat dan rasa macam ada kekuatan dtg menyerbu tiba2. Tak kisahla lagu diorang jenis macam mana pun.. Rock ke, emo ke, aku suka semua! Kadang2 aku pun pelik, kenapa penangan band ni kuat sangat pada aku.. Takkan lagu pun ada aura..huhu

Masa aku form 2 dulu, aku mula kenal band ni dengan lagu I don't love you.  Banyak kenangan berkait ngan lagu ni. Kenangan jiwang2 kononnya..hehe.. First time aku dengar lagu ni kat radio, terus aku cerita kat bff aku. Setiap kali dengar, aku mula hafal lagu tu.. Bila dah tengok video, aku jatuh cinte kat Gerard Way, vokalis dia.. <3 Melting melting like butter on a hot pan <3.. @_@ Hensem gilerrr.. Arghh peduli la kalau orang nak kata aku suka orang kafir pun. Motip nak emo?? haha.. Lepas dgr lagu tu, aku mula cari lagu2 lain MCR.. Welcome to The Black Parade, Helena, Famous Last Words, Mama, Cancer, I'm Not OK, Disenchanted, This Is How I Disappear, The Ghost Of You, Na Na Na,  n byk lagi, sume dah jadi kegilaan aku. Aku suka lagu2 diorang sebab nilai sentimental yang ada pada lagu tu, lirik dia yang membawa seribu maksud, seolah2 memberi sinar pada orang yang dah putus asa dalam hidup, kisah disebalik lagu, dan yang paling penting, cara Gerard Way nyanyi (bersungguh2, kalau orang tak faham English pun bleh faham kot bila tengok dia perform hehe). Kalau tak caya, cuba tengok video clip Famous Last Words. *sambil menaip pun, boleh bayang mimik muka dia nyanyi @_@

Lagu Cancer, sgt2 menarik bagi aku. Lagu ni bagi harapan pd orang yg sakit kanser, aku dengar je lagu ni, terus bayang berada dalam kasut dia... tsk tsk T_T.. Lagu Helena plak, mcm berhantu je.. Sebab dah la video dia pasal perempuan yang mati, pastu pernah satu malam, aku tidur sambil dengar lagu2 MCR yang aku save dalam hp, tibe2 aku terkejut, rasa macam orang datang kejut, padahal takde orang pun dalam bilik aku tu. Pastu aku perasan mp3 hp aku on lagi, dgn lagu Helena yg dimainkan.. Terus rasa meremang bulu roma, dgn jantung berdegup kuat, sebab aku rasa macam ada semangat datang msa dgr lagu tu dalam keadaan mamai tu. Ntahla, nak cerita pun tak reti. HAHAHAHAHA.. *gelak bukan men kuat, lempang bru tau.


Aku buat entry ni bukan untuk melalut sebenarnya, tapi nak cerita pasal MCR dah dibubarkan.. Sedih sangat, band faberet aku dah takde. T_T. Aku tak tau punca diorang berpecah, tapi satu je yang aku tau, AKU TAK NAK DIORANG BERPECAH! Bukan sekarang, bukannnnnnn..... Baru 12 taun, takkan dah berpecah... Datang la Kemaman dulu baru nak berpecah pun.. Takdela aku makan hati cenggini.. huhuu.. *hamboi, dtg Kemaman bagai, memang taklah kan.. Hmm lepas ni dah takde lagu2 MCR yang bleh aku jadikan 'lagu keramat aku'.. Aku pasrah, nak buat camne, diorang dah bosan perform agaknya.. huuu Gerard Way now go awayyyyyy~



Dah banyak membebel, aku sediakan gambar plak ye...:)

2001-2013, gambar awal kemunculan hingga album yang terakhir. Gambar ktiga tu gambar album The Black Parade, zaman aku mula kenal diorang.

Dulu metal je nmpak, skang innocent look :D

'Bersatu kita teguh, bercerai kita roboh!' haha

Last words from the die-hard fan. Songlap dari twittter. Aku letak gambar ni sebab aku setuju ngn dia  :)

Okay, I try not to cry.. hakikat- huwaaaa!! T_T sobb sobssss

I will always love you like I love you yesterday.

Au revoir MCR. Thanks for the love. You are the savior of the broken. Your musics will be missed.....


Ini apa yang MCR cakap masa diorang umumkan berita tu dalam website diorang:

"Being in this band for the past 12 years has been a true blessing. We've gotten to go places we never knew we would. We've been able to see and experience things we never imagined possible. We've shared the stage with people we admire, people we look up to, and best of all, our friends. And now, like all great things, it has come time for it to end. Thanks for all of your support, and for being part of the adventure."

Dan ini yang Gerard Way tweet:

"Beyond any sadness, what I feel the most is pride" 
"Like all great things, time has come for it to end"

:) senyum je baca tweet dia...

Ok tata.. Nak sambung makan megi kari kembang :P

Sunday, 10 March 2013

Makaroni Bakar Senang Giler

Assalam! Hari ni kebosanan, nk share resepi la. Kalau rajin, leh cuba ye awak2. Tak susah pun, tgok title entry la..hikhik

Ok, benda yg wajib ada utk masak makaroni bakar ni:

250g makaroni (apa2 jenis pun boleh, memasak ni xda batasan yedak? Fatin pakai jenis elbow, comey sikit)-rebus ngan sdikit minyak, tos, n gaul ngn minyak sayur sikit.

5 biji telur gred A, 200 ml susu cair 2 sudu teh tepung gandum, 1 sudu teh garam, 1 sudu teh gula- campurkan sume, kacau sebati untuk dijadikn kastad.

Daging ayam kisar dan daging lembu kisar yg dimasak bersama sos spageti merah Prego @ Kimball. Tambah garam kalau suka.

Sos carbonara Prego sikit, utk dgaul bsama topping.

1 ulas bawang besar, 2 sudu besar serbuk kari, udang kecik, cendawan shitake, cendawan butang, sosej, crab filament stick (kuantiti ikutla byk mana pun, optional, sebagai topping)-tumis bwg, msukkan serbuk kari n bahan2 yg lain.

Lada benggala merah/kuning/hijau, daun bawang, daun ketumbar/sup (kalau xminat sayur, xyah letak)

Keju slice & keju mozzarella (xda keju, xsedapla jdnya)

Ok, untuk lebih faham, tgok gambar ye..




Bahan-bahan topping, sila potong comey2 ye.

Daging lembu kisar, daging ayam kisar dan udang bersedia untuk berkhidmat

Daun ketumbar, daun bawang dan lada benggala dipotong kiub halus2

Tadaa! Daging kisar selamat berkahwin ngan sos spageti Kimball. Sos carbonara Prego pun enterframe meraikan saat bahagia mereka. (Fatin masak asing2, satu daging ayam, satu lagi daging lembu)

Sesi menumis bawang + serbuk kari. Udang pun dicampak sekali.

Maka cendawan dan crab stick yang jeles dgn udang pun semangat join sekali. Tambahlah garam sikit.




**Untuk kastad:

5 biji telur dan susu cair di awal perkenalan


Telur dan susu cair gembira disatukan bersama dgn tepung gandum, garam dan gula. Lepas da bancuh, tapis ye.. Kalau xkena ngn selera, nk lg masin, tambah garam. Kalau sakit, risiko sendiri uhukk.

 *** Panaskan oven 180 darjah Celcius...


Makaroni yang siap direbus dan ditos, letak dalam bekas kaca tahan panas cmni, ataupun loyang. Dan tuangkan bancuhan kastad tadi.

Tabur keju slice + mozzarella sikit. Kalau nak jimat keju, xyah letak.
Letak sos daging td, asingkan camni sebelah2, atau nak campur sekali pun bolehh..
Campurkan topping dgn sos carbonara utk lebih ummpphh. Dan ratakan kasi sama adil.hehe
(yg ni, Fatin tak campurkan sekali.. Kalau campur, lagi sedap!)

Tabur lada benggala, daun ketumbar, dan daun bawang. Kalau nk campurkan sekali dgn bahan topping tadi pun boleh sangat..


Lastly! Taruk keju banyak2, nak kasi efek makan makaroni bakar sambil keju tertarik2 sampai comot mulut.



*** Sedia untuk dibakar! Bakar selama 30-40 minit. Bergantung kepada oven masing2. Fatin bakar 30 minit guna api bawah, pastu tukar api atas bawah, bakar lagi 10 minit.




Voila! Tunggu suam sikit, pastu potong n ngapp! Gambar dah potong xde, lupa nak amik, kes nafsu makan punye pasal!


Fatin dah buat 5 kali, dalam masa seminggu. haha Sebab stok bahan banyak sangat tggal..
(salahkan oven sbb keju jd hangus T_T)


Kalau ada kelapangan, cubalah. Resepi ni Fatin amik dari blog fromintankitchen.blogspot.com/.. Tapi macam biasalah, mesti ada derhaka bab2 ikut resepi orang ni.hehe.. Nak derhaka kat resepi takpe, janji sedappp.. Jangan derhaka kat mak bapak, suami sudah, naya jawabnye..huhu

Happy Monday y'alls!