Wednesday, 22 August 2012

Aidilfitriku tak semeriah dulu

 Assalamualaikum...


Salam aidilfitri kepada semua umat Islam..
Hari ni syawal keempat.. Cepatnya masa berlalu..
Hari raya aku kali ni tak seperti dulu, ianya suram dan tak meriah..


Aku ada sesuatu untuk berkongsi..
Perkongsian kisah yang aku harapkan dapat menjadi iktibar buat semua orang..


Pada subuh 1 syawal, aku dikejutkan dengan berita pemergian sepupuku yang paling tua dalam keluarga besarku..
Arwah sangat baik, sentiasa senyum dan perwatakannya yg bersahaja menyenangkan semua org yg berada di sekelilingnya..


 Pada usia yg masih muda, 32 tahun, arwah meninggal dunia..
Lebih kurang 4 bulan sebelumnya, arwah berkahwin dgn wanita pilihannya..
Semua orang amat bergembira untuknya, kerana setelah lama membujang, akhirnya arwah menemui jodohnya..
Tetapi, bahagia yg diharapkan berkekalan, tidak pun menjadi kenyataan..
Apabila si isteri menduakan suaminya.. 
Si isteri yg TAK LAYAK bergelar seorang isteri......
Kerana itu, arwah tertekan sehingga masuk hospital selama seminggu..
Akhirnya arwah berpisah dgn wanita itu..
Disebabkan tekanan, arwah mendapat penyakit jantung.. 
Dan itulah punca kematiannya...  :"(


Sungguh, aku amat sedih dengan pemergiannya..
Terbayang di ingatan, pada malam raya, arwah datang ke kampung..
Aku mengambil gambarnya 2 keping..
Dan arwah sempat berseloroh bahawa dia tak muat dalam gambar..
Oleh kerana fizikalnya yang besar..
Semua sepupu dan saudaraku mendengarnya sambil gelak-gelak..
Tetapi kerana fizikalnya itulah yg membuatkan arwah dikenali ramai, disenangi dan disayangi semua.. :"(


Malam raya itu....
Malam yg sungguh akanku ingat sampai bila-bila..
Kerana itulah memori terakhirku bersama arwah..
Pada ketika itu juga..
Arwah mengajakku pergi melihat orang bermain mercun dan bunga api di Batu Enam, dekat dengan kampungku, pada pukul 12 malam..
Aku hanya tersenyum, hati terdetik juga mahu pergi.. Tetapi aku diamkan sahaja..
Arwah pun mengajak abangku untuk pergi sekali,
tetapi abangku tak mahu..
Katanya malam itu ada siaran perlawanan bola sepak..
Arsenal vs Sunderland..
Kerana dia tak mahu, aku juga tak boleh pergi..
Langsung tidak terlintas di fikiran aku, untuk aku ajak sepupuku yang lain untuk pergi sama..
Aku terkilan....
Terkilan kerana permintaan terakhirnya tak dipenuhi.. :"(




Dan aku tak sempat melihat arwah pulang ke rumahnya..
Kerana sibuk membantu memasak di dapur..




Dan keesokannya, aku mengetahui bahawa dia sudah tiada..
Sedihnya.. Allah saja yang tahu...
Semua ahli keluargaku tidak menyangka sama sekali bahawa perkara ini terjadi...
Kerana arwah nampak sangat sihat pada malam raya..
  Yang membuatkan kami bertambah sebak, adalah arwah sempat makan masakan raya yang ibu dan ibu saudaraku sediakan.. 
Nasi berlaukkan rendang ayam, sambal sotong dan sambal bilis..
Malah arwah juga makan banyak malam tu..
Sedangkan sebelum ini arwah hanya makan sedikit saja.. 
Katanya, nak makan raya selalu... 
Allah..... :'"(
Seperti arwah tahu dia tak sempat makan pada pagi raya....




 Perkara yang paling menyebakkan adalah, arwah meninggalkan kami semua pada pagi 1 syawal...
Saat umat Islam bergembira bersama sanak saudara, rakan taulan..
Kami mendapat dugaan sebegini..
 Walaubagaimanapun, kami redha di atas dugaan-Mu Ya Allah.. 



Sesungguhnya, tiap2 satu kejadian ada hikmahnya..
Dan kami redha..
Ya Allah, Kau ampunkanlah dosanya, Kau cucurilah rahmat ke atas rohnya..
Semoga Along berada di kalangan orang2 yg beriman..
Aminnn..


Pada sesiapa yang membaca entri ini, saya mohon supaya hadiahkan Al-Fatihah buat arwah.. 
Terima kasih..



Gurauan terakhir abangku pada Along di malam raya.. (kereta Along)


Apa yang aku harapkan dapat menjadi iktibar buat semua adalah, hargailah orang tersayang selagi nyawanya masih dikandung badan.. Jangan apabila mereka telah pergi, baru kita hendak menyesali perbuatan n menangisi kepergiannya... 
Ketika itu, sudah tiada apa lagi yang dapat kita lakukan, selain menyesal...
Daripada-Nya kita datang, kepada-Nya kita kembali..
Peringatan ini untuk semua, termasuk diri ini..


Tenanglah kamu di sana, Along.. :"(
 Kami semua pasti merinduimu...






Thursday, 26 July 2012

Ramadhan comes again! Yayy!

Assalamualaikum..



Alhamdulillah.. Dah enam hari kita berpuasa.. Dan aku rasa sempat lagi untuk ucapkan selamat menjalani ibadah puasa! =') Aku bersyukur kerana nyawa masih dipanjangkan untuk menikmati Ramadan yang mulia tahun ini.. Bulan untuk kita umat Islam sama2 mencuci hati dan membersihkan diri daripada dosa dan noda dunia.. InsyaAllah, kita akan terus istiqamah dalam beribadat, untuk dapatkan pahala yang berlipatganda yang telah dijanjikan oleh Allah untuk hamba2-Nya pada bulan yang penuh barakah ini...

Daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda:

"Apabila bermula malam yang pertama dari bulan Ramadhan….menyerulah Malaikat, katanya: "Wahai orang yang mencari dan berkehendakkan kebaikan: Tampillah mengerjakannya, dan wahai orang yang merasa mahukan kejahatan; berhentilah dari meneruskannya; dan (ketahuilah) Allah banyak membebaskan orang-orang yang dijanjikan dengan neraka daripada memasukinya."Seruan dan keampunan yang demikian, ada pada tiap-tiap malam (dalam bulan yang tersebut)."


Pengajaran hadis:

i) Bulan Ramadhan adalah bulan yang paling mulia dan diberkati oleh Allah S.W.T.
Ii) Tiap-tiap amal kebajikan yang dikerjakan padanya akan diberikan ganjaran pahala yang berlipat ganda berbanding pada bulan-bulan yang lain.
Iii) Umat Islam diseru agar tidak mensia-siakan keberkatan di bulan ini ,malah sewajarnya merebut peluang yang ada dengan menambahkan lagi ibadat dan amal kebajikan.
iv) Bersempena dengan kemuliaan bulan ini juga umat Islam ditegah daripada mendekati perkara yang dilarang dan mungkar kerana pada bulan ini rahmat dan kasih sayang Allah amat luas sehingga orang-orang yang telah dijanjikan neraka sekalipun akan dibebaskan oleh Allah dengan berkat kebaikan yang dilakukannya. 


Pastikan kita sama2 manfaatkan kedatangannya! =)

Bulan Ramadan ada banyak sangat fadilatnya.. Alangkah amat beruntungnya kita semua dilahirkan sebagai umat Islam untuk memperoleh syafaat bulan puasa ini sejak dari kecil. =')


 Daripada Abu Hurairah r.a berkata, Rasulullah s.a.w bersabda:

‘Di dalam bulan Ramadhan umatku diberi lima perkara yang tidak pernah diberikan kepada umat-umat sebelumnya:
1. Bau mulut orang yang berpuasa lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kesturi.
2. Para malaikat selalu memintakan ampunan untuk mereka hingga mereka berbuka.
3. Setiap hari Allah menghias syurga-Nya sambil berkata, ‘Hamba-hamba Ku yang soleh ingin melepas beban dan penderitaannya dan mereka rindu untuk memasukimu.’
4. Pada bulan ini diikat syaitan-syaitan yang derhaka sehingga mereka tidak berleluasa mencapai apa yang dapat dicapainya pada bulan lain.
5. Mereka diampuni oleh Allah SWT pada malam yang terakhir dari bulan itu. Para sahabat bertanya, ‘Wahai Rasulullah, apakah itu malam Lailatul Qadar?’ Beliau menjawab, ‘Tidak, karena orang yang bekerja itu akan dipenuhi upahnya manakala sudah menyelesaikan pekerjaannya.’ (H.R Ahmad)
 





Dan pastikan korang bersahur tau.. Jangan malas bangun sahur, nanti takde tenaga pulak nak buat rutin seharian korang.. Bangun minum air seteguk, makan sesuap nasi pun dah jadi, janji bangun.. SEBABNYA.. Sahur pun ada kelebihannya.. =)

 
Rasulullah s.a.w bersabda:

'Sahur itu seluruhnya berkat, karena itu janganlah kamu meninggalkannya walaupun hanya dengan seteguk air, karena Allah dan malaikat-Nya memberi selawat kepada orang-orang yang makan pada waktu sahur.' (H.R Ahmad)



Inilah bulan penuh keberkatan, yang dinanti-nantikan seluruh umat Islam.. Masa inilah kita perlu bersemangat untuk bersihkan jiwa daripada belenggu dosa, luangkan masa untuk tambah amal ibadat, basahkan lidah dengan zikrullah, sempurnakan solat tarawikh dan lain2.. Kerana pahala amal ibadat akan dilipatgandakan. Sungguh besar nikmat Allah kurniakan untuk hamba2-Nya.. =')

Dan jangan lupa, tinggalkan perkara yang sia-sia dan lagha *eh, sama je kan dua-dua tu?. Contohnye, main ps3, nyanyi memekik melolong, n etc.. Bukan tak boleh, tapi seelok-eloknya kita isi masa dengan perkara yang mendatangkan kebaikan kepada kita, seperti baca al-Quran.. Haa.. Kan dapat pahala.. Dapat tenangkan hati lagi.. 

Jadi tunggu apa lagi?? Kita perlu menang! Menang apa?? Menang dalam cabaran menyempurnakan iman di sepanjang bulan Ramadan! Ayuh saudara se-Islamku sekalian! Sama2 kita sempurnakan Ramadan kali ini, dan semoga kita dapat dipertemukan dengan Ramadan yang seterusnya.. InsyaAllah, Amin.. =D

 


Meet me Fatin Aiviana =D


P/s: Nanti sahur nak makan ape ek.. Hurmm..

Monday, 16 July 2012

Dia cantik yg amat. Fullstop.

Assalamualaikum sume..

Arini tetibe je aku teringat ttg retis ni. Dah lama aku tak tengok dia berlakon.. Rindu plak kat lakonan dia.. Time kecik2 dulu, masa drama lakonan dia tgh hot mcm maggi kari xtra pedas mamee + cili api byk2 *perghhhh,eh ttbe je kan, kalau aku pegi sekolah je, kawan2 duk cakap2 pasal drama dia. Kat umah, jgn tanya ar, lg dasat, dgn mak,  kakak n abg2 aku skali duk ikut flow drama dia.. Sedara datang umah je, dorang pot pet pot pet pasal drama tu gak.. *eceh, nak kata konon hot sangat drama tu. =_='

Tapi seyes aku rasa mmg drama tu bawak penangan yg amat kat surirumah-surirumah, termasuk amah2 indon maupun filipina time tu. *over je. Kalau tak silap aku, taun 2002 kot drama dia disiarkan kat TV 2..

Ehh jap, jap.. Aku tak mention lg kan drama ape die blakon kan?? N sape retis tu pun aku tak sebut lg kan?? Kikikik cetus saspen je aku ni *muke senyum burok mintak penampor.

Korang le teka tak sapa dia?? Alaa.. Korang jgnla scroll down lagi, ni lah masanya korang test daya fikiran korang tu.. Bagi otak korang cerdas sikit.. *muke senyum manis nak suh korang ikut cakap.NGEEE...
Korang kan minat retis2 ni..hehe *err? Bukan gurls mmg suke amik tau pasal dunia retis ke? *ehh??
Fine, correct me if I'm wrong. Heheehee

So, sapa ntah retis yg aku maksudkan tu?? Neelofa? Taklah.. Die retis baru.. Erra Fazira? Pun bukan.. *eh, apsal ko tanya n ko jawab ek? nak mintak penumbuk ke? =_= (cehh, banyak plak aku melalut kan).

Okeh korang, aku bagi hint. Dia bukan org Mesia ek.. Bukan gak org Indon.. Orgnya cakap Tagalog, haa mane lagi kalau bukan Filipina..
Yup, dia Filipino. Mahal kita. *err, ttbe.
N she is....*drum roll, jeng jeng jeng...

                 








KRISTINE HERMOSA!!














Kenal tak kenal tak??=)


Cantikkan senyuman die...*_*


Urmm maybe ada jugak yang tak kenal retis ni.. Jadi, meh aku cite serba sikit pasal dia ni..
Nama mak bapak dia bagi: Kristine Hermosa Orille
Nama manja: Tin ( macam nama pggilan aku jek. AWW~ :') )
Umur:  29 tahun
Mak dia Spanish, bapak dia Filipino (no wonderla cantik jelita dia ni..)
Kristine jd pelakon masa umur 12 taun, lepas dia ikut kakak dia, Kathleen Hermosa (skrg pelakon gak), pegi audition untuk rancangan dalam tv ABS-CBN.

Kristine without make-up, just flawless...


Sebab dia tinggi n cantik masa tu, dia pun ditawarkan berlakon untuk pertama kalinya.. Pastu, bila umur 15 taun, dia berlakon dlm drama bersiri Sa Sandaling Kailangan Mo Ako, yg katanya hit la kt Filipina time tu..

N dia start dikenali ramai kat Mesia negara terchinter kita ni, mase taun 2002 (kalau tak silap aku laa), sbb drama hot Pangako Sa Yo.. Haa, korang ingat cite tu?? Sedih kan kan?? Aku duk tengok mak aku asyik nangis tengok cite tu la dulu2... Dia jadik heroin, yg heronya encem yg amattt, Jericho Rosales. Start dari berlakon drama tu, dia pun kapel la ngan Jericho tu.. Kiranya, Jericho tu chinter pertame dia laa.. Sepadan kott! :')

Kristine and her first love, Jericho ^__^

Pastu dia kembali buat aku n family aku excited duk ngadap drama lakonan dia kat tv, kalau tak silap aku gak, siaran Astro Prima.. Tajuk drama tu Sana'y Wala Nang Wakas.. Cite tu mmg bestttt sgt.. Mungkin sebab lakonan dia berkesan, ditambah plak dgn pelakon encem2, iaitu Jericho Rosales (again!!=) ) n Diether Ocampo.


Drama lakonan diorang ni faveret aku! =)

N fyi, dia dah clash ngan Jericho sbelum depa suma berlakon same2 dalam cite Sana'y Wala Nang Wakas tu.. Bak kata Johan, sedeyh pedeyh... :'(

Then, ironically, dia kapel plak ngan Diether, masa depa tgah shooting drama tu.. Cinte lokasi plak skali lg.. Nak jd jodoh dia, dia kawenla ngan Diether tu.. But, lepas 5 tahun camtu, diorang bercerai-berai.. Pasal apa?? Mengikut sumber yg dipercayai, Diether tu ada masalah attitude sket.. Dia dilabel sebagai aktor bermasalah oleh pihak media.. Kesian plak.. Pasal tu laa diorang cerai...


Saat-saat bahagia baru kawen huhu (yg laki tu Diether)

Lepas Tin (ehem,bukan aku yek, si Kristine ni laa) blakon cite2 lain, dia pun ada affair la ngan aktor-aktor Filipina yg lain.. Malas aku nak sebut satu2, hehe..

AND...

FINALLY!


Dia temui cinta sejati! *mata kelip2, tangan pegang pipi.


Laki tu ialah Oyo Sotto (please percaya, nama dia mmg camtu...). Dia ni kalau tak silap, retis gak kot.. Diorang pun berkawen n live happily ever after.. Sampaila la ni. Diorang kawen akhir tahun 2011.. 

Bagai pinang dibelah-belah ikut suka ati mak depa.

Majlis kawen takde media, just family n friends. Aww gojess~

Sweet gila! Look, They wore sneakers! kau hade?? XD


N sekarang, diorang ada dua anak, sorang anak angkat lelaki bernama Kristian Daniel n anak kandung pompuan, Ondrea Bliss.


Happy mom n doter! :'D


Aku ni dalam malas2 aku pun, aku rajin plak update blog pasal retis yang aku suka. Haha pelik aku.. Aku letak gambar banyak-banyak sebab nak bagitau korang incase korang tak kenal dia ni.. So, kalau korang nak tau lebih lanjut pasal dia ni, korang rajin-rajinla google search ek.. =)

** Gambar-gambar sume aku curik dari Pakcik Google. Die mmg baik ati ^_^


Till here, assalamualaikum.. :)

Tuesday, 10 July 2012

Rage Cartoon versi BM

Fuhh.. 
Berhabuk, bersawang, berkulapuk dah blog aku ni..
Hehh, dulu excited sangat nak buat blog, dah ada, tak update2 jugak..haiyo..
Penyakit malas punya pasal.. Korang apa cerita?? Harap semua baik2 jela ek.. Semoga semua sihat walafiat mcm aku ni..haha kerja TLDM (tidur, lepak dan makan) je sekarang ni.. Cuti akhir semesterlah katakan.. Jangan sampai naik badan berkilo-kilo sudah.. Janganla, please jangan..Aminnn...

Aritu aku ada download application rage maker dari market android.. Aku memang suka lah rage cartoon tu.. Korang suka jugakkan? Memang lawakla kartun tu! Shuke shuke! :) So tangan aku pun gatallah nak melukis kartun2 camtu.. Aku taknak buat dalam BI, sbb rage cartoon tu sendiri dalam bahasa omputeh tu.. Konon nak martabatkan BM la aku ni.. hehehe..
So, ni lah hasilnya..

Percubaan pertama- tambah ayat je mueheehee

Percubaan kedua- dah pandai lukis sikit2 wkwkwkwk :P







 




Perasan tak perasan tak? Yang muka kartun tu bukan aku yang lukis pun.. Yelaa, kalau aku lukis, xlah jadi rage cartoon pulak.. huhuu.. Ok, jumpa di lain entry.. Assalamualaikum.. :)

Monday, 30 April 2012

Argh! Kecomeylan berganda-ganda!

Oklah sikit mood lepas tengok vid ni...
Cats always make me smile.. ^^,





Watching videos and pictures of the damn cute cats are always the best medicine for a heartbroken person.
Tapi dalam vid ni, bukn meow je yang comey, baby tu sekali!
Urghh mau dipeluk cubit peluk cubit je dua makhluk tu!
Thanks baby comey olo olo comey ni~
Geram ea kat meow tu..
Nasib baik meow tu penyabar tau baby..

Sunday, 29 April 2012

The greatest apple of my eyes


Assalamualaikum.

"Mie doakan eka dapat jawab dengan sebaik-baiknya.. Jangan gopoh, baca soalan dengan teliti dan fahamkan maksudnya.. Gudluck".

I almost cried when I read that message. She sent the message before I even started walking to the class, to sit for a test. Maybe that one is just a simple message to other people, but to me, seriously it means a lot. When it comes to your mother, such sweet thing will make you emotional. Thank God that now I am studying in my state where I was born. So I don't need to cry a bucket every single day, missing my mother like I used too when I was in Penang. ='D. I mean, I am not that far away from my beloved ones now. Well, Allah knows the best for us.

I will always remember, during those days when I was far from home, she always text, call, asking about my condition. Am I right, am I eating healthily, am I having problems, and etc. Sometimes I was able to control myself from crying while talking to her on the phone, even that was hard to be done cuz I felt so emotional the first moment I heard her voice, but sometimes I failed. Failed terribly. And when that happened, she started to laugh at me. Shame on me. Boo! =')

When I was 10, not sure whether it is exact or not, I had a high fever, where I started to make sounds and cried during my sleep. That time, my father wasn't at home. So I slept with my mother. I was neither wholly asleep nor wholly conscious, but I could see and feel her putting wet cloth on my body. She tried to cool down my body temperature the whole night. I bet she didn't sleep much that night. ='(. The next day I woke up, I felt so good. Ton of thanks mom. I will never forget your deed.

I just love you, since the first blink of my eyes, and I will always be, for eternity. Ya Allah, panjangkanlah umur kedua-dua ibubapaku dan semua ahli keluargaku dan jauhkanlah mereka daripada azab api nerakamu. Amin..

These lovely women are the apple of my eyes: mom and elder sister.


Saturday, 28 April 2012

Zaman kecik-kecik dan bila dah besar


Assalamualaikum.

Rindulah zaman kecik-kecik dulu.. Macam-macam pengalaman aku rasa. Kalau ada mesin masa Doraemon, dah lama pergi balik ke zaman dulu-dulu. Aww.. Memories.. :')

Zaman kecik-kecik
Makan sampai bersepah nasi atas meja tapi tak ada orang berani marah.
Bila dah besar
Makan sehabis sopan. Malu orang tengok kalau tertumpah sana, tertumpah sini. Anak daralah katakan.. =_=

Zaman kecik-kecik
Petang-petang main kejar-kejar, main polis entry, main sorok-sorok, nak dekat maghrib baru masuk rumah.
Bila dah besar
Petang-petang tengok tv/main lappy je sebab tak ada orang nak ajak beriadah. Jiran-jiran dah besar, masing-masing buat hal masing-masing. =_=

Zaman kecik-kecik
Kalau bergaduh dengan adik, sampai tarik-tarik rambut. HAHA!
Bila dah besar
Dah tak gaduh-gaduh dah. Matanglah konon-konon. XD

Zaman kecik-kecik
Abah selalu bawak satu family pergi taman permainan. Yeay yeayy!
Bila dah besar
Mie je yang selalu bawak anak-anak jalan-jalan kat luar. Abah busy. T_T

Zaman kecik-kecik
Malam-malam abang selalu cerita lawak/hantu sebelum tido. ( kami tido sebilik 4 beradik :') )
Bila dah besar
Malam-malam kakak pulak cerita tentang pengalaman (kisah cinta obviously) dia sambil kitorang gelak-gelak sebelum tido. :'D

Zaman kecik-kecik
Selalu mandi sungai beramai-ramai dengan sepupu dan adik beradik bila duduk kat kampung.
Bila dah besar
Tak manis anak dara mandi kat sungai. Dah bertahun tak mandi sungai... T_T


Zaman kecik-kecik
Bila main masak-masak, mesti aku yang tukang masak, orang lain tukang bagi barang masak.
Bila dah besar
Memang kerja akulah tolong mie masak. Cookin' is fun u know?

Zaman kecik-kecik
Selalu dapat duit kalau pegi rumah sedara-mara.
Bila dah besar
Kalau pegi pun tak dapat kecuali masa hari raya. Dem it!


Zaman kecik-kecik
Selalu beli eskrem kalau pakcik eskrem datang lalu kat depan rumah.
Bila dah besar
Suruh adik pulak pergi belikan eskrem dekat pakcik tu. Malulah hikhikhik..

Zaman kecik-kecik
Selalu tengok abah karaoke kat rumah.
Bila dah besar
Abah pulak tengok aku karaoke. Siap bagi tunjuk ajar tentang key lagu lagi. HAHA!


Zaman kecik-kecik
Ramai sedara, kawan suka cubit pipi. HAHA comeyla tu konon-konon.
Bila dah besar
Aku macam what is wrong with u people?? Geez, grow up please. =_='

Zaman kecik-kecik
Bila nangis, pegi lari satu rumah biar ada orang pujuk.
Bila dah besar
Nak nangis sorang-sorang, tak perlu sape-sape pujuk. Ish konon tabah. Duh!

Zaman kecik-kecik
Pegi sekolah mie buat rambut ponytail, pastu kawan-kawan duk puji comey comey! XD
Bila dah besar
Pakai tudunglah sayang oii~~

Zaman kecik-kecik
Orang suruh makan banyak-banyak biar sihat.
Bila dah besar
Makan banyak sikit pun kena bahan. Ish!


Kalau nak listkan semua, letih menaiplah jawabnya. But seriously, the moments when I was a child, I do miss 'em. If only Doraemon exists...... T_T



Friday, 27 April 2012

Tanda-tanda Kematian

Assalamualaikum.



Tanda-tanda kematian mengikut ulamak adalah benar dan wujud, cuma amalan dan ketakwaan kita sahaja yang akan dapat membezakan kepekaan kita kepada tanda-tanda ini. Rasulullah SAW diriwayatkan masih mampu memperlihat dan menceritakan kepada keluarga dan sahabat secara langsung akan kesukaran menghadapi sakaratul maut dari awal hinggalah akhirnya hayat Baginda. Walaubagaimanapun semua tanda-tanda ini akan berlaku kepada orang-orang Islam sahaja manakala orang-orang kafir iaitu orang yang menyekutukan Allah nyawa mereka ini akan terus direntap tanpa sebarang peringatan sesuai dengan kekufuran mereka kepada Allah SWT. Tanda-tanda ini terbahagi kepada beberapa keadaan :

Tanda 100 hari sebelum hari mati 

Ini adalah tanda pertama dari Allah SWT kepada hambanya dan hanya akan disedari oleh mereka yang dikehendakinya. Walaubagaimanapun semua orang Islam akan mendapat tanda ini cuma samada mereka sedar atau tidak sahaja. Tanda ini akan berlaku lazimnya selepas waktu Asar. Seluruh tubuh iaitu dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki akan mengalami getaran atau seakan-akan mengigil. Contohnya seperti daging lembu yang baru saja disembelih dimana jika diperhatikan dengan teliti kita akan mendapati daging tersebut seakan-akan bergetar. Tanda ini rasanya lazat dan bagi mereka yang sedar dan berdetik di hati bahawa mungkin ini adalah tanda mati maka getaran ini akan berhenti dan hilang setelah kita sedar akan kehadiran tanda ini. Bagi mereka yang tidak diberi kesedaran atau mereka yang hanyut dengan kenikmatan tanpa memikirkan soal kematian , tanda ini akan lenyap begitu sahaja tanpa sebarang manfaat. Bagi yang sedar dengan kehadiran tanda ini maka ini adalah peluang terbaik untuk memanfaatkan masa yang tinggal untuk mempersiapkan diri dengan amalan dan urusan yang akan dibawa atau ditinggalkan sesudah mati.

Tanda 40 hari sebelum hari mati 

Tanda ini juga akan berlaku sesudah waktu Asar. Bahagian pusat kita akan berdenyut-denyut. Pada ketika ini daun yang tertulis nama kita akan gugur dari pokok yang letaknya di atas Arash Allah SWT. Maka malaikat maut akan mengambil daun tersebut dan mula membuat persediaannya ke atas kita, antaranya ialah ia akan mula mengikuti kita sepanjang masa. Akan terjadi malaikat maut ini akan memperlihatkan wajahnya sekilas lalu dan jika ini terjadi, mereka yang terpilih ini akan merasakan seakan-akan bingung seketika. Adapun malaikat maut ini wujudnya cuma seorang tetapi kuasanya untuk mencabut nyawa adalah bersamaan dengan jumlah nyawa yang akan dicabutnya.

Tanda 7 hari 

Tanda ini akan diberikan hanya kepada mereka yang diuji dengan musibah kesakitan di mana orang sakit yang tidak makan secara tiba-tiba ianya berselera untuk makan.

Tanda 3 hari 

Pada ketika ini akan terasa denyutan di bahagian tengah dahi kita iaitu diantara dahi kanan dan kiri. Jika tanda ini dapat dikesan maka berpuasalah kita selepas itu supaya perut kita tidak mengandungi banyak najis dan ini akan memudahkan urusan orang yang akan memandikan kita nanti. Ketika ini juga mata hitam kita tidak akan bersinar lagi dan bagi orang yang sakit hidungnya akan perlahan-lahan jatuh dan ini dapat dikesan jika kita melihatnya dari bahagian sisi. Telinganya akan layu dimana bahagian hujungnya akan beransur-ansur masuk ke dalam. Telapak kakinya yang terlunjur akan perlahan-lahan jatuh ke depan dan sukar ditegakkan.

Tanda 1 hari 

Akan berlaku sesudah waktu Asar di mana kita akan merasakan satu denyutan di sebelah belakang iaitu di kawasan ubun-ubun di mana ini menandakan kita tidak akan sempat untuk menemui waktu Asar keesokan harinya.

Tanda akhir (hari kematian)

Akan berlaku keadaan di mana kita akan merasakan satu keadaan sejuk di bahagian pusat dan ianya akan turun ke pinggang dan seterusnya akan naik ke bahagian halkum. Ketika ini hendaklah kita terus mengucap kalimah syahadah dan berdiam diri dan menantikan kedatangan malaikat maut untuk menjemput kita kembali kepada Allah SWT yang telah menghidupkan kita dan sekarang akan mematikan pula.

Baginda Rasullullah S.A.W bersabda, “Apabila telah sampai ajal seseorang itu maka akan masuklah satu kumpulan malaikat ke dalam lubang-lubang kecil dalam badan dan kemudian mereka menarik rohnya melalui kedua-dua telapak kakinya sehingga sampai ke lutut. Setelah itu datang pula sekumpulan malaikat yang lain masuk menarik roh dari lutut hingga sampai ke perut dan kemudiannya mereka keluar. Datang lagi satu kumpulan malaikat yang lain masuk dan menarik rohnya dari perut hingga sampai ke dada dan kemudiannya mereka keluar. Dan akhir sekali datang lagi satu kumpulan malaikat masuk dan menarik roh dari dadanya hingga sampai ke kerongkong dan itulah yang dikatakan saat nazak orang itu”.

Sambung Rasullullah S.A.W. lagi, “Kalau orang yang nazak itu orang yang beriman, maka malaikat Jibrail akan menebarkan sayapnya yang disebelah kanan sehingga orang yang nazak itu dapat melihat kedudukannya di syurga. Apabila orang yang beriman itu melihat syurga, maka dia akan lupa kepada orang yang berada disekelilinginya. Ini adalah kerana sangat rindunya pada syurga dan melihat terus pandangannya kepada sayap Jibrail. Kalau orang yang nazak itu orang munafik, maka Jibrail akan menebarkan sayap disebelah kiri. Maka orang yang nazak tu dapat melihat kedudukannya di neraka dan dalam masa itu orang itu tidak lagi melihat orang disekelilinginya. Ini adalah kerana terlalu takutnya apabila melihat neraka yang akan menjadi tempat tinggalnya”.

Sesungguhnya marilah kita bertaqwa dan berdoa kepada Allah SWT semuga kita adalah di antara orang-orang yang yang dipilih oleh Allah yang akan diberi kesedaran untuk peka terhadap tanda-tanda mati ini semoga kita dapat membuat persiapan terakhir dalam usaha memohon keampunan samada dari Allah SWT mahupun dari manusia sendiri dari segala dosa dan urusan hutang piutang kita. Semoga kita diberi hidayah dan petunjuk oleh Allah SWT, kelapangan masa dan kesihatan tubuh badan serta fikiran dalam usaha kita untuk mencari keredhaan Allah SWT sama ada di dunia mahupun di akhirat. Wallahualam.

p/s: Malaikat maut mengintai kita 70 kali sehari....

Tuesday, 24 April 2012

Dear God

Assalamualaikum.

Sekarang nak cakap-cakap tentang band Avenged Sevenfold. Ada yang tak kenal band ni?? Uishh siapa tak kenal A7x memang kesian. Lagu-lagu dia best gilerr okeh. Dengar sekali, automatik otak suh replay, search lirik dan hafal. HAHA. Punyalah best lagu dia kan. Baik hafaz al-Quran atau hafal nota daripada hafal lagu kan kan kawan-kawan?^^, Well, aku tak lah die hard fanatic fan band ni, tapi aku sangat suka lagu-lagu dia. Lagu sahaja okeh. Eh, bukan-bukan, vokalis dia sekali. Hehe. Tapi yang tang tatu tu, aku tak suka. Amat tak suka, walaupun mereka yang bertatu tu cakap "I'm sexy and i know it". Tak sexy pun lah! Seksa badan adalah. Pastu nampak pelik bila kulit ada banyak-banyak warna. Ok that's enough Fatin.

Band ni dah lama tertubuh. Pada tahun 1999. Asal diorang California, United States. Banyak lagu diorang yang famous amos, tapi aku tak tahu kesemuanya. My favs; M.I.A, Seize The Day, Afterlife, Gunslinger and of course Dear God! Meh nyanyi sama-sama! Lirik dah ada tu. :P



Smart. Smart. Smart vokalis dia! Matt Shadows.. @_@

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find
While I recall all the words you spoke to me
Can't help but wish that I was there, back where I'd love to be, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
But I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

There's nothing here for me on this barren road
There's no one here while the city sleeps and all the shops are closed
Can't help but think of the times I've had with you
Pictures and some memories will have to help me through, oh yeah

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need that person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again

Well, some search never finding a way
Before long they waste away
I found you, something told me to stay
I gave in to selfish ways
And how I miss someone to hold when hope begins to fade

A lonely road crossed another cold state line
Miles away from those I love, purpose hard to find

Dear God, the only thing I ask of You
Is to hold her when I'm not around, when I'm much too far away
We all need the person who can be true to you
I left her when I found her and now I wish I'd stayed
Cause I'm lonely and I'm tired, I'm missing you again, oh no, once again




A7x nak wat konsert tour kat Sunway Lagoon 29hb April ni, dibawakan oleh Tune Talk. Bagi die hard fan diorang, tunggu apa lagi? Tiket berapa ringgit? Haa, tiket bagi konsert Tour A7x dijual pada harga RM 88, RM 128, RM 158, RM 198, dan RM 258 dan sudah pun mula dijual oleh Tune Talk pada hari Sabtu yang lepas di Stadium Putra Bukit Jalil. Ni first Asia tour diorang tau! First okeh, first. Cepat-cepatla korang yang berminat tu pegi beli tiket ek.. Kang kalau da habis, menangis tak berlagu pulak.

p/s: Sob sob.. Aku pun nak pegi jugak.... T__T

Okbai.

Monday, 23 April 2012

Tenangkan fikiran, hilangkan tekanan.

Assalamualaikum.

Ada masalah? Kepala serabut? Haa, layan vids ni ye.. Jangan tensen-tensen tau, tak bagus untuk kesihatan.. Tengok ikut turutan tau.. =)



Bukan lawak ye, tapi bakat.. SHUKE GILER TENGOK! *__* I'm amazed...




Ooo.. Gelak ek.. Tak baik tau.. *MUAHAHAHA XD


Da siap tengok vids atas? Dah kurang stress tak? Moh tengok yang bawah ni pulak ye.. Best muzik diorang.. Konfem excited!



Apa perasaan anda sekarang? O.o



Kite speechless tengok vid last tu, sebab kacip terus gigi. Serius tak sanggup tengok. Padahal dah tau fake je pun.. Korang excited betul nak tengok kan kan ? Pastu bila da tengok, excited nak lempang kite ni kuat-kuat sebab dah tambah stress korang. Hikhikhik Gomen~ ^_^

p/s: Takmo garang-garang ye kawan-kawan..

Tuesday, 17 April 2012

Super Spontan Terbaekkk!

Assalamualaikum.


Go go go SS!


Siapa tengok super spontan??? Wah wah bukan main ramai yang angguk kan. (bajet macam ada beratus-ratas viewer blog ni =_='). Hari tu aku cuti semester kat rumah, layan tengok SS sampai ulang tayang banyak kali tak pernah puas! Seyes, hilang habis tekanan aku. Memang dua-dua team Angsa Ganas dan Beruang Comel spontan gila ah lawaknya. Aku paling sukaaaa minggu ketiga. Memang pecah perut! Aku memang suka Zizan sangat-sangat. Masa Zizan berspontan, aku dengan keluarga aku habis gelak sakan! Abang sulung aku, sampai hentak-hentak kaki (aku pun terikut sama hihihi), dia punya gelak....Ya ampun, kuat gila! Nasib baik rumah aku rumah lot, kalau rumah teres, naya kitorang kena marah oleh jiran-jiran. Mulut dia bukan main luas bukak, habislah kalau terlonggar rahang tu huhu. Adik aku pulak, gelak jahat sambil tampar-tampar paha aku. Sakitlah, tapi aku bahan gelak kuat jugak sambil tangan dok alih-alih tangan dia dari tampar peha aku. Haha. Memang kami betul-betul enjoy masa tu.

Kakak aku yang dok iron baju masa Zizan dan Tauke wat lawak, terus lari kat kitorang, terpinga-pinga muka, mintak kitorang rewind balik part lawak pecah perut tu. Nasib baik pakai Astro Beyond, kalau tak, menyesal hantuk kepala atas lantailah dia sebab miss part tu, siapa suruh iron baju masa tu. (sebenarnya, akulah yang akan menyesal style macam tu). Yang aku rasa geli hati, masa kami 5 beradik dok gelak bagai tak ingat dunia, aku tertengok kat umi aku. Senyum je dia. Bahagia kot dia tengok kami semua happy gila. Yelah, dah lama kot tak ada peluang nak berkumpul 5 beradik tengok tv macam tu.. =') Cuma satu je kurang, abah aku tak ada masa tu. Kalau tak, complete satu happy family dok gelak depan tv! 

Part yang paling aku suka, permainan direktor tak siuman. Memang pecah perutlah! Beruang Comel lakonkan filem KL Gangster. Sumpah aku suka sangat tengok Johan jadi Shamsul! Memang jadilah, tambah pulak dengan different genres, lagi pecah perut aku. Tapi Angsa Ganas lagi hebatlah pegang game ni, nak-nak Zizan dan Tauke yang main. Ombak rindu kot! Zizan jadi Izzah, Tauke jadi Haris, dan Riezman Khuzaimi jadi Pak Dolah. Memang bergegar rumah aku dek frekuensi gelak abang aku plus hentakan kaki yang dahsyat gila tu. Aku nak taip pun tersekat-sekat sebab dok teringat lawak diorang masa tu. ='D. 

Korang tengok sendiri tau. Konfem gelak sampai nangis-nangis, guling-guling sambil pegang perut sebab perut senak. Part game terteruk di dunia dan di ladang (if I'm not mistaken nama permainan tu) pun best jugak. Zizan buat catwalk heret badan atas lantai (seyes, aku rasa macam usus besar dan usus kecik aku berbelit-belit masa ni), Ropie lak, "eh ape ni, terselit" (masa ni lah, adik aku start tampar paha aku banyak kali, aku lak gelak sampai kuar air mata), Babyface Sathiya dok jalan ngengkang, and most hilarious part is when Tauke jalan macam pakai kaki anjing laut. Lawak wanna die! XD. 

Aku lebih menyokong Angsa Ganas, sebab pertama jelas dan nyata, sebab ada Zizan. Sebab lain-lain, sebab ada Suhaimi dan Tauke yang aku rasa lagi lawak daripada Sathiya, Bell dan Ropie. Johan tu, tak payah cakaplah, memang tak leh dilawan lawaknya. "Oloh, amarika mu ni!" HAHAHA! Aku memang suka sangat time Amir kena bahan. Siapa suruh dia kuat perli~ But apa-apa pun, Zizan is always in my heart, awww~ *muka buat orang nak muntah. Boboi? Haa.. Bolehlah, sebagai pengulas.. Tak adalah annoying macam Amir. Adibah Noor, aku tak suka. 

Nah nah model terburuk! XD
"Abang Haris~" *muka miang- PANGG! makan penampor! XD

"Gua tak kesah lu abang long ke, *kaki terangkat adik long ke, *kaki terangkat mak long ke, *kaki terangkat, KL gu gu gu gua punyeee" XD

Siapa-siapa yang tak tengok lagi Super Spontan, tengoklah cepat-cepat kat youtube tu ek. I am sure, even kalau korang tak gelak macam I did, korang pasti akan tersenyum. It will make your days. =) Tengok Lawak Ke Der pun puas hati! Jozan terbaeklah! Amaran ye bagi perempuan mengandung yang tunggu due tu, takut terberanak kat depan laptop tu je.. Dok gelak sangatkan sampai senak perut nak beranak. Gelak banyak, mati jiwa. (Aku tahu tu, tapi aku tak boleh tahan. T_T)

p/s: Lepas ni nak tengok cite Berani Punya Budak pulak. Ikut game GTA kot!! XD

Okbai.

Sunday, 26 February 2012

Malam...

Credit to Google images :)

Indahnya perasaan ini...
Berseorangan duduk di bangku
Menghirup udara malam yang segar
Dingin angin yang bertiup,
Menyapaku dengan penuh mesra..
Terasa nyaman...
Hati begitu tenang...

Langit terbentang luas
Indahnya...
Sungguh indah...
Lebih indah kiranya bintang-bintang menghiasinya..
Senyuman mulai terukir..
Tatkala merenung dada langit
Lebih lebar senyuman ini kiranya ia ditaburi bintang-bintang yang bersinar 
Dan bulan yang terang bercahaya...

Jauh..
Jauh fikiran ini melayang..
Memikirkan kebesaran Allah SWT Pencipta seluruh alam..
Sambil mata tak henti-henti mengamati..
Mengagumi keindahan alam ciptaan-Nya
Segala masalah yang memberi tekanan,
Terasa hilang...
Hilang, pergi jauh, meninggalkanku..
Seakan-akan ada kuasa magis membawanya pergi..
Diizinkan diri ini untuk tenang dalam kedinginan malam..

Indahnya perasaan ini..
Amat manis...
Sedang enak hati dibuai perasaan,
Sedang asyik menguntum senyuman,
Tiba-tiba lamunanku terhenti..
Fikiranku terganggu..

Geram...
Sakit...
Tatkala perasaan indah ini diganggu gugat..
Makhluk Tuhan itu...
Ya, ia yang mengganggu lamunanku..
Lalu ku usirnya dengan cara baik
Berharap ia akan mengerti..
Dan meninggalkanku sendirian,
Terus tenggelam dalam pelukan angin malam..

Memang...
Ia berhak hidup dengan tenang..
Meneruskan kitaran kehidupan seperti makhluk Allah SWT yang lain..
Tetapi tindakanku mengusirnya adalah patut..
Namun cubaan itu gagal..
Jiwa bagai disentap,
Tangan bagai dirasuk puaka,
Adakah perlu..
Untukku berkasar?

HIYARKH!! Haa.. ni makan dia,
Cik Nyamuk..

Terkulai layu..
Sadis pengakhiran hidupnya..
Maafkanku..
Ku kira insan lain pun akan berbuat demikian juga..
Hilang sudah..
Keinginan untuk terus melayan perasaan
Kaki pun menyusun langkah masuk ke kamar..
Lewat malam..
Sudah tiba masanya untuk diri dibuai mimpi...

Selamat malam..
Zzz~

Nukilan- NuFa

-YA, saye bukan budak sastera.. Jadi ayat-ayat saye tak puitis. HAHAHA! dan masa sekolah dulu pun, saye sangat tak minat nak belajar terjemahan maksud sajak-sajak dan puisi-puisi dalam komsas tu..huu~
By the way, thanks for reading!
(err bajet je ada org nak bace blog awak ni kannnn...=_=')
Okbai, assalamualaikum.. ^__^
 

Friday, 27 January 2012

Ready for your hectic days?

Assalamualaikum..

Nanti sem dua dah start.. Masa utk relaks-relaks dah habis..huuuu...T_T
YES, saye rindu kwn2, kuliah, makan makanan tak berapa nak berkhasiat tapi sedap kat fakulti, gelak sakan masa kuliah (masa pensyarah dan bestfriends buat lawak) and etc berkaitan campus life..but..saye lagi suke duduk kat rumah bwahahaha! ok saye gelak melampau. =_=' I will be familysick again~ and catsick too~ ehh kenapa bukan homesick ek? kerana saye rasa nak tukarlah. lalala~
Ok sem dua, saye dah ready! Nak kena asah balik otak yang dah berkarat ni.. +_+
Assalamualaikum.
pffff!